05 Haziran 2017

Fireball 250 Milyondan Fazla Bilgisayarı Esir Aldı

Güvenlik araştırmacıları, hem Windows hem de Mac OS işletim sistemlerinde görülen yeni bir malware keşfetti. Yapılan araştırmalara göre, dünya üzerinde 250 milyondan fazla bilgisayarı zombi bilgisayar haline getiren Fireball isimli malware, web tarayıcıları kontrol ederek veri sızdırma ve casusluk yapmak amacıyla kullanılıyor.

Bulaştığı bilgisayarda herhangi bir kodu çalıştırma özelliğine sahip olan Fireball,  kullanıcıların kimlik bilgilerini çalmaktan, cihazlarına başka zararlı yazılım indirmeye ve arama motorlarını sahte arama motorlarına dönüştürerek web trafiğini kontrol edip reklam geliri elde etmek için manipüle etmeye kadar bir çok zarar veriyor.

Bundling yolu ile yayılmaya devam eden Fireball, dünya genelinde en çok Hindistan (25 milyon), Brezilya (24.1 milyon), Meksika (16.1 milyon), Endonezya(13.1 milyon) ve Amerika’da (5.5 milyon) görüldü.

250 milyondan fazla bilgisayarı zombi bilgisayar haline getiren Fireball, kurumsal ağlara da bulaşmış durumda. Birleşik Krallık kurumsal ağlarının %9.3’ü, Almanya kurumsal ağlarının % 9.75’i, Fransa kurumsal ağlarının ise %18’i Fireball zararlısı ile tehdit altında. 

Siber olayların dünya üzerinde artmasıyla ülkemizde de bu konu ile alakalı önlem ve tedbirler alınmasını zorunlu kılan BTK, tüzel veya kişisel farketmeksizin önlem almayıp zombi bilgisayar olarak saldırıya katılan her bilgisayar için 1000 ile 1.000.000 TL arasında ceza keseceğini açıklamıştı.


Soru ve görüşlerinizi yorum bölümünden bildirebilir, siber güvenlik ile alakalı dünya üzerinde gerçekleşen önemli olayları derleyerek sizlerle paylaştığımız haftalık bültenimize aşağıdaki linke tıklayarak üye olabilirsiniz.


Popüler Yayınlar