15 Eylül 2020

Önemli Siber Güvenlik Bildirimi: Domain Controller Zafiyeti - Zerologon

 Domain Controller Zafiyeti
Zerologon

Microsoft tarafından Ağustos ayında yaması yayınlanan ve CVE-2020-1472  olarak numaralandırılan, Domain Controller üzerinde yetkisiz kod çalıştırılmasına izin vererek kurumsal ağların kolay bir şekilde ele geçirilmesine olanak sağlayan kritik zafiyet ile ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.

Kritik seviyesi 10 üzerinden 10 olarak belirtilen ve Zerologon ismi verilen zafiyet, Netlogon kimlik doğrulama sürecinde kullanılan zayıf bir kriptografik algoritmadan faydalanıyor. 

Zafiyet, saldırganın ağdaki herhangi bir bilgisayarın kimliğine bürünerek sunucuyu manipüle etmesine ve çok kısa bir süre içinde ağda yer alan tüm bilgisayarların ele geçirilmesine olanak sağlıyor.

Zerologon’un bu yapısı şirket ağındaki bir bilgisayara bulaşıp daha sonra birden fazla bilgisayara yayılmasına dayanan kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılım çeteleri için de büyük bir nimet. Zerologon ile bu görev önemli ölçüde basit bir hale geliyor.


YAMALAR HAYAT KURTARMIYOR

Bu zafiyete yama uygulamak Microsoft için kolay bir iş değil, çünkü milyarlarca cihazın kurumsal ağlara bağlanma şeklini değiştirmek ve operasyonlarını kesintisiz bir şekilde devam ettirmek çok zordu.

Bu yüzden Microsoft bu işlemi iki aşamada gerçekleştirecek şekilde planladı. Birincisi, Ağustos ayında yayınlanan geçici yama ile gerçekleşti. Bu yamada Netlogon güvenlik özelliklerini tüm Netlogon kimlik doğrulamaları için zorunlu hale getirerek Zerologon saldırılarını etkili bir şekilde kırdı.

Bununla birlikte, saldırganların Ağustos yamalarına karşı farklı bir yol bulması ihtimaline karşı, Şubat 2021 için daha eksiksiz bir yama planlıyor. 

Zafiyet ile ilgili açıklamalarda bulunan Secura ekibi ayrıca, zafiyeti kanıtlamak için python scripti yayınlayarak bu güvenlik açığından yararlanabildiğini kanıtladı.

Aşağıdaki linke tıklayarak güncellemeye ulaşabilirsiniz.

https://portal.msrc.microsoft.com/en-US/security-guidance/advisory/CVE-2020-1472

Popüler Yayınlar