28 Nisan 2023

Siber Güvenlik Bülteni - Nisan 2023

Bültenimizin Nisan Ayı konu başlıkları; 
    • Microsoft Fidye Saldırılarına Karşı Güncelleme
    • Cisco Kritik Zafiyetler İçin Yama Yayınladı
    • SAP Zafiyetleri İçin Yama Yayınladı
    • MSI Fidye Yazılımı Saldırısına Uğradı!

    Microsoft Fidye Saldırılarına Karşı Güncelleme

    Microsoft, 97 adet güvenlik açığı için yama yayınladı, bu zafiyetlerden bir tanesi ise aktif olarak fidye saldırılarında kullanıldı.

    97 zafiyetin; 7'si kritik olarak belirlendi, 90'ı ise önemli olarak derecelendirildi. Bu zafiyetlerin 45'i uzaktan kod yürütme, 20'si de yetki yükseltme kusuru.

    Aktif olarak istismar edilen güvenlik açığı, Windows Ortak Günlük Dosya Sistemi (CLFS) yetki yükseltme hatası CVE-2023-28252 referans numarası ile takip edilebilir. 2018'den bu yana CLFS üzerinde en az 32 güvenlik açığı keşfedildi. Güvenlik araştırmacıları bu güvenlik zafiyetinin Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Asya'daki küçük ve orta işletmelere Nokoyawa fidye yazılımını dağıtmak için kullanıldığını açıkladı.

    CISA (Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı) istismarı devam eden zafiyet için sorumlu olduğu kurumlara 2 Mayıs 2023 tarihine kadar sistemlerini güvence altına almaları uyarısını iletti.

    Microsoft'un Nisan ayında Office, Defender, SharePoint Server, Hyper-V, PostScript Yazıcı ve Microsoft Dynamics dahil olmak üzere Windows bileşenleri için yayınlanmış olduğu yamaların tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

    Cisco Kritik Zafiyetler için Yama Yayınladı

    Cisco, endüstriyel ağ yönetimi çözümü Industrial Network Director (IND) ve ağ simülasyon platformu Modeling Labs çözümlerini etkileyen kritik güvenlik açıkları için yamalar yayınladı.

    Cisco Industrial Network Director'da bulunan zafiyet web ara yüzünde kimliği doğrulanmamış bir saldırgan NT AUTHORITY\SYSTEM ayrıcalıklarıyla kod yürütebilir. Bu zafiyet CVE-2023-20036 referans numarası ile takip edilebilir. (Cisco IND sürüm 1.11.3'de bu hatalar giderilmiştir.)

    Modeling Labs'da bulunan zafiyet, harici kimlik doğrulama mekanizmasındaki kusurdan kaynaklanmaktadır. Harici kimlik doğrulama sunucusunda depolanan geçerli kullanıcı kimlik bilgilerine eriştiği takdirde web ara yüzünde oturum açarak bu güvenlik açığından yararlanabilir ve yönetici olarak oturum açabilir. Bu zafiyet CVE-2023-20154 referans numarası ile takip edilebilir. (Modeling Labs sürüm 2.5.1'de bu hatalar giderilmiştir.)

    SAP Zafiyetleri için Yama Yayınladı

    SAP Diagnostics Agent ve SAP BusinessObjects Business Intelligence Platform'unu etkileyen kritik öneme sahip iki güvenlik açığı için düzeltmeler içeren Nisan 2023 güvenlik güncellemelerini yayınladı. Detaylarına "En Son Yayınlanan SAP Zafiyetleri ve SAP Güncellemeleri" yazımızda detaylı ulaşabilirsiniz.

    MSI Fidye Yazılımı Saldırısına Uğradı

    MSI fidye yazılımı saldırısında şirket ağının ihlal edildiğini doğruladı.

    Money Message fidye yazılım grubu MSI'ın bazı sistemlerine sızdığını ve şirketin 4 milyon dolar fidye ödemeyi kabul etmemesi halinde sızdırdığı bir takım dosyaları dağıtacağını açıkladı.
     
    Fidye yazılım grubu yaklaşık 1.5 TB boyutuna varan belgeleri sızdırdığını ve bu belgeler arasında ERP veri tabanları, yazılım kaynak kodu, özel anahtarlar ve BIOS üretici yazılımı içeren dosyaların ekran görüntülerini de paylaştı. 
     
    Fidye yazılımı grubunun sahip olduğu dosyalar ile kötü amaçlı ürün yazılımı oluşturarak kullanıcıyı güven oluşturup yüklemelerini sağlayabilir.

    MSI, firmware/BIOS güncellemelerini yalnızca resmi web sitesinden alınması ve diğer kaynaklardan dosya kullanımından uzak durulması konusunda uyaran bir bildiri yayınladı. 

    Ve Tüm Bu Siber Saldırılara Karşı
    TINA Çözümlerimiz;

    Bültenimizde yer alan haberlerdeki problemlerin temel çözümü olarak geliştirdiğimiz son teknolojimizle tanıştınız mı?


    Uzaktan erişim gereksinimlerinizin sonucunda ortaya çıkan risklerinizi sıfıra kadar indiren, ek bir güvenlik katmanı olarak esnek erişim kontrolünü sağlayan son ZTNA teknolojimizi tanımanızı isteriz.

    Bizi arayın: 0216 450 25 94
    [email protected]

    En son TINA teknolojimiz ile sunucularınızı, hatta firewall'unuzu dahi korumaya alan, en çok korktuğunuz tehditlere kökünden çözüm sunan çalışmalarımızı ve mevcut Advanced Threat Protection ürünlerimizi sizinle paylaşmamız için ONLINE TANITIM talebinizi buradan da başlatabilirsiniz.

    Popüler Yayınlar