28 Mart 2023

Dijital Dönüşüm ve Yeni Nesil Çözümlerimiz

Hızlı Dijital Dönüşüm, Beraberinde Gelen Riskler ve Yeni Nesil Çözümlerimiz

Hızlı Dönüşümün Temelleri

2020 yılında karşılaştığımız pandemi ortamı ile birlikte, tüm dünyada hızlı bir dijital dönüşüm sürecine gidildi. Sağlık önlemleri temel sebep gösterilerek alınan birçok önlemden ötürü, işletmelerin ve bireylerin fiziksel olarak bir araya gelememesi, gündelik çalışmalarını etkilemeye başladı.

İnsanların ve hatta kurumların, günlük yaşantısını devam ettirebilmesi için, gündelik hayatlarında dijital sistemleri en ön plana koyan bir dijital düzene adapte olmaları, neredeyse tamamen zorunlu hale geldi. Dijital toplantıların, online alışverişlerin artması, dijital bankacılık işlemlerinin artması, aşı ve karantinaya bağlı yazılım uygulamalarının ortaya çıkması, uzaktan çalışma, uzaktan yönetilen sistemler ve daha pek çok dijital kullanım alanı ile karşılaşıldı.


Kısacası dijital yaşama olan yatkınlığın artmak zorunda kaldığı ve dönüşümün önceki yıllara göre daha hızlı ilerlediği bir süreç gözlemledik.

Teknik ön çalışmaları, dijitalleşme yol haritaları hazır olan firmalar ve/veya teknolojiye meraklı bireyler bu sürece daha kontrollü girerken, bazıları ise planlananın ötesinde hızlı hareket etmek zorunda kalarak ya da operasyonel büyüklüğü bir anda plansız şekilde büyüyen işlerin sonucunda tamamen plansız ve kontrolsüz şekilde bu süreçten geçmek durumunda kaldı.



Dijitalin Kattığı Değerler ve Riskler

Dijital dönüşüm süreçlerinde özellikle son yıllarda gözlemlediğimiz ve güvenlik bakış açısıyla değerlendirdiğimizde, hızlı dönüşümlerin sonucunda ortaya çıkan şu kısımların altını çizmek isterim:

- Kurumlar arasındaki bilgi paylaşım miktarı ve hızlı paylaşım ihtiyacı arttı.

- Kurumların dijital görünürlük, erişilebilirlik ve hızlı işlem ihtiyaçları arttı.

- Operasyon süreçlerindeki dijitalleşmemiş bölümlerinin de yazılım ile desteklenmesi ihtiyacı hızla artış gösterdi.

-  Yazılımlar, ihtiyaçların daha net karşılanabilmesi için iş akışlarına göre (ve çoğunlukla büyük hızla) özelleştirildi.

-  Kurum çalışanlarının kurum içerisindeki varlıklarına; dosyalarına, uygulamalarına, cihazlarına erişmesi ihtiyaçları; VPN, TELNET, RDP, SSH vb. uzaktan bağlantı metotlarının kullanımını kaçınılmaz hale getirdi.

- Sunucular üzerinde hizmet veren, kurum operasyonu sırasında kullanılan servislere uzaktan erişimler; farklı coğrafik alanlarda bulunan ve yüksek sayıda kullanıcıya, kurum içi kullanıcılara ve hatta kurum dışı bayi, tedarikçi vb. kullanıcılara da hızla sunulmaya başlandı.

- Dijital erişilebilirliği yüksek tutma ihtiyacı dolayısıyla; VoIP santraller, ERP, CRM uygulamaları vb. bir çok servis ihtiyacı, planlanandan daha yüksek düzeylere ulaştı.


Tüm bu gelişmeler sonucunda ortaya çıkan; sunuculara, servislere dışarıdan erişim ihtiyaçları ve uzak/dış kullanıcı sayısındaki artışlar güvenlik risklerini de artırdı.



Dönüşümler Sonrası Artan Risklerimiz Nelerdir?

- Artan trendlere bağlı olarak, saldırganların seçtiği atak vektörleri yön değiştirdi. Firewall sistemleri ve VPN, uzak yönetim paneli gibi servisler saldırılarda odağa alındı. Dünyada yaygın olarak kullanılan markalı güvenlik duvarları, başarılı saldırılar karşısında yenik düştüler.

- Sunuculara yönelik yapılan saldırılar, fidye saldırıları ve talep edilen fidye tutarları büyük artış gösterdi.

- Uygulamalarda yapılan hızlı değişimler, uygulamaların kurum içi ve kurum dışı test süreçlerinin ertelenmesi, aksatılması, oluşan yazılım zafiyetlerinin daha geç fark edilmesine veya saldırı sonuçları açığa çıkana dek hiç farkedilememesine yol açtı.

- Yaygın olarak kullanılan markalı güvenlik çözümlerine yönelik saldırılar arttı; yaygın olarak kullanılan güvenlik çözümlerinin zafiyetlerini gidermeye yönelik hızlarının yetersiz kaldığı gözlemlendi. Çok sayıda kurum bu sebepten uzunca süre risklere ve başarılı saldırılara maruz kaldı.

- Kısıtlı bir kitleye servis sunma amacıyla kurumda kullanılan uygulamalar, (yalnızca kurum ağı içerisinde kullanılmaya yönelik geliştirilmiş olan uygulamalar da dahil olmak üzere) İnternet üzerinden kullanıcı erişimine açılmak durumunda kalındığından, çok sayıda parola deneme saldırıları, DoS saldırıları ve kurum dışı yetkisiz erişim siber vakaları görüldü.


Dönüşen Riskleri Azaltacak En Önemli Savunma Noktaları Nelerdir?

Siber saldırıları ve ihtiyaçları yakından takip eden ekibimiz, müşterilerimizin artan ihtiyaçlarına yönelik danışmanlık, dış denetim desteği, sızma testleri hizmetleri ile çözüm sunmanın yanı sıra, risklerini en aza indirgeyecek metotlara yönelik de ARGE çalışmalarını eş zamanlı olarak sürdürdü. Bu çalışmalarda rastladığımız, reel sektörden finans sektörüne, eğitimden yüksek otomasyon veya düşük otomasyonlu üretime, bir çok farklı sektörün ortak problemi olduğuna kanaat getirdiğimiz çözüm alanına odaklandık.

ARGE çalışmalarımızın sonucunda yeni ürünümüz TINA ISOLATOR® 'ü ortaya çıkarttık (https://www.tinasecurity.com/tr/isolator-tr/).

Ağ yöneticilerinin servis ve/veya sunuculara olan tüm erişim ihtiyaçlarını Zero Trust yaklaşımı ile en güvenli şekilde sağlamak; erişimleri takip ve kontrol etmesini kolaylaştırmak amacıyla geliştirdik.


ZTNA - Zero Trust Network Access Nedir?

ZTNA çözümü, konumlandırılan ağa olan tüm erişimleri yönetir, ağ alanına kontrollü erişim sağlar.

ZTNA, ağdaki cihazların; sunucu ve/veya servislerin keşif edilmesini kontrol eder ve engeller, böylelikle sadece sistem yöneticisinin belirlediği erişim izin koşulları sağlandığında bu sistemlere erişilebilir ve kullanıcı tarafından görülebilir hale gelir.



YENİ ZTNA ÇÖZÜMÜMÜZ: TINA ISOLATOR

TINA ISOLATOR® (https://www.tinasecurity.com/tr/isolator-tr/)

TINA teknolojilerimizin en son ürünü olarak tarafımızca geliştirilen bir ZTNA çözümüdür. 2022 yılı içerisinde kullanıma sunduğumuz bu çözümümüz ile ilgili PoC (Proof of Concept) imkanı sunarak, satın alma öncesinde net fayda ve performansın gözlemlenmesini sağlayabilmekteyiz.


Dene ve Al Stratejisini Öneriyoruz

Geliştirdiğimiz ürünler kendi ARGE çalışmalarımızın sonucu ve özgün teknolojik çözümler olmasından ötürü, pek çok yeni tanıştığımız müşterimize faydayı yakından gözlemlemeye çağırıyor; deneyimleme ihtiyacını ücretsiz olarak, gerçek sistem özelliklerimiz ile ve gerçek ağ konumları üzerindeki DEMO çalışmalar ile başarıyla gerçekleştiriyoruz.


TINA ISOLATOR hakkında detaylı bilgi, sunum veya demo talepleri için;

Bize bu numaradan ulaşabilirsiniz: 0216 450 25 94 

E-posta ile: [email protected]

Online Tanıtım randevunuzu buradan da başlatabilirsiniz.

Popüler Yayınlar