14 Mart 2014

Mobil Güvenlik İçin Telefonlar Cebe, Yoksa "Eller Yukarı"!

Hepimizin tercih ettiği cep telefonunun marka ve modeli farklı da olsa kullanım ihtiyacı doğrultusunda hepsinin ortak bir yönü var; artık hepsi akıllı!

Akıllı telefon kullanımı pek çok noktada hayatımızı kolaylaştırıyor; mobilite dediğimiz cihazlarımızın bir noktaya bağlı olmadan hareket edebilme serbestliğini kazandırıyor. Mobil cihazların gerekliliği, yarattığı bağımlılık ve ekonomik fayda gibi tartışmalar bir yana dursun kolaylık ve yenilik denildiğinde her bilgi güvenliği uzmanının aklına tek soru geliyor; güvenli mi?

Hayatımızı kolaylaştıran pek çok cihaz aslında ilk piyasaya sürüldüğünde güvenlikle ilgili yeni risk ve sıkıntıları da piyasada oluşturmaya başlıyor. Örneğin eski telefonlarda "1 Yeni Mesajınız Var" uyarısı artık akıllı telefonlarda kullanıcıya kolaylık sağlamak amacıyla bir ön izleme seçeneği ile sunuluyor. Mesajı gönderen kişi, saati ve mesajın ilk satırlarını telefon kilidini dahi açmadan kolaylıkla önizlemesini yapmanız mümkün! Üstelik bu sadece mesaj ile de sınırlı değil, neredeyse tüm uygulamalarda ön izleme yapmak mümkün.

Yakın zamanda bir telefon üreticisinin çıkarmış olduğu işletim sistemi güncellemesiyle artık varsayılan ayar olarak ekran kilitli iken dahi gelen mesajın büyük bir bölümü okunabilir durumda. Güncellemenin yarattığı bu farklılık ve bu farklılıktan doğan güvenlik riski dolayısıyla artık telefonların ortada gezmesi maddi kayba yol açabilecek bir risk taşıyor.

Alışkanlıklarımız doğrultusunda elimizin altında, masamızın üzerinde tuttuğumuz her türlü bilgimizi de içeren cep telefonumuzu çeşitli kilitleme sistemleri ile kilitlemiş olsak dahi arkadaşlarımızın adları, mesajın içeriği hatta banka onay kodumuz dahi görülebilir durumda. Pek çok banka güvenlik konusunda uyması gereken onlarca standarda ve müşterilerinin bilgi güvenliğine yönelik çalışmasına karşın bazı noktaları atlayabiliyor, bu da onlardan bir tanesi (bu konuya daha sonra ayrıca değineceğiz).



Özellikle android cihaz kullanıcıları alışkanlıklarını tekrar gözden geçirmeli ya da kullanım alışkanlıkları doğrultusunda güvenlik gereklerinin bilinciyle ön izleme ayarlarını yaparak önlemlerini almalılar.

Bu ve benzeri pek çok örnek bize göstermektedir ki; çağımızda teknolojinin hızlı gelişimine paralel olarak bilgi paylaşımı ve bilgiye erişim ne kadar kolaylaşmaktaysa bu yeniliklere bağlı güvenlik ihtiyaçları da neredeyse aynı düzeyde artmaktadır. Kullanıcıların takip etmesi gereken bilgi güvenliğine yönelik önlemler de sürekli gelişmekte, şekil değiştirmekte, sorunların çözümlerine yeni yazılım, donanım vb. yeni çözümler eklendiği gibi sorunlara da yenileri eklenmektedir.

Bilgi güvenliği dinamik bir alan olup geçmiş bilgi birikimlerinin yanı sıra güncel araştırma ve birikimler ile de sürekli takip edilmelidir.

Popüler Yayınlar