30 Temmuz 2024

Siber Güvenlik Bülteni - Temmuz 2024

 

Bültenimizin Temmuz Ayı konu başlıkları; 
    • CrowdStrike 'ın Hatası Dünya Çapında Büyük Kesintiye Neden Oldu
    • APT41 Saldırılarında Türkiye’yi de Hedef Alıyor
    • SolarWinds 'de Kritik Zafiyetler
    • Juniper 'de Kritik Zafiyet
    • Cisco 'da Kritik Zafiyet

    CrowdStrike 'ın Hatası Dünya Çapında Büyük Kesintiye Neden Oldu

    CrowdStrike, Windows cihazlarının Mavi Ekran (BSOD) hatası aldığını gösteren yaygın raporlar aldıktan sonra bir soruşturma başlattı. Mavi ekran hataları, yakın zamanda yapılan CrowdStrike Falcon sensör güncellemesi nedeniyle meydana geldi. Etkilenen cihazlar, çalışamaz hale getiren bir BSOD döngüsüne giriyor.

    CrowdStrike, Cuma gecesi yaptığı açıklamada, 19 Temmuz 2024 saat (UTC) 04:09'da  Windows sistemlerine gönderilen rutin bir sensör yapılandırma güncellemesinin dünya genelinde bilgisayar sistemlerinde mavi ekrana neden olan bir mantık hatasını tetiklediğini söyledi.

    Şirket, geçici çözüm olarak sistemlerin Güvenli Mod'da başlatılarak bir CrowdStrike bileşeninin silinmesini öneriyor.

    CrowdStrike CEO'su George Kurtz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, sorunun Windows cihazları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir "hata" nedeniyle meydana geldiğini söyledi. "Mac ve Linux cihazları etkilenmedi. Bu bir güvenlik olayı veya siber saldırı değil. Sorun tanımlandı, izole edildi ve bir düzeltme yayımlandı," diyerek durumu izah etmeye çabaladı.

    Hatalı CrowdStrike güncellemesi dünya genelindeki büyük havaalanları da dahil birçok kuruluş için ciddi sorunlara neden oldu ve halen sorunun yarattığı problemli sistemler de mevcut.

    American Airlines, BBC'ye yaptığı açıklamada, uçuşların kalkışına izin verilmediğini ve olayın "CrowdStrike ile ilgili bir teknik sorun" nedeniyle olduğunu söyledi.

    Halka açık CrowdStrike hisseleri, ilk günkü işlemlerde %11'den fazla düştü.

    Microsoft, yaptığı açıklamada, "bir CrowdStrike güncellemesinin dünya genelinde birçok BT sistemini çökerttiğini" söyledi. Şirket, müşterilerin iyileşmesine yardımcı olmak için aktif olarak destek veriyor.
    Azure bulut hizmetinin durum sayfasında, CrowdStrike Falcon ajanını çalıştıran bazı sanal makinelerin de etkilendiği belirtiliyor.
     
    Yaşanan Sorunlara Dair Son Veriler;
    • Son belirlemelere göre CrowdStrike güncellemesinin 8,5 milyon Windows cihazını etkilediği tahmin ediliyor.
    • CrowdStrike ile bağlantılı yakın zamanda yaşanan küresel BT kesintisi, Fortune 500 şirketlerinin %25’i etkilendi ve tahmini 5,4 milyar dolarlık doğrudan mali kaybına neden oldu.
    • En çok etkilenen  sektörler; Sağlık (1.94 milyar dolar), Bankacılık (1.15 milyar dolar), Havacılık (860 milyon dolar), Yazılım ve IT (560 milyon dolar), Perakende/Toptan(470 milyon dolar), Diğer (190 milyon dolar), Finans (140 milyon dolar), Ulaşım ve Lojistik (70 milyon dolar) ve Üretim (40 milyon dolar)

    KONUYLA İLİŞKİ SALDIRILAR DA ARTTI;

    Son dönemlerde Crowdstrike üzerinden oltalama ve sosyal mühendislik sayılarında ciddi artış bulunmaktadır ve güncelleme dosyası olarak   zararlı yazılım dağıtımı yapılmaktadır.

    Tespit Edilen Bazı Siteler;

    crowdstrike.phpartners[.]org
    crowdstrike0day[.]com
    crowdstrikebluescreen[.]com
    crowdstrike-bsod[.]com
    crowdstrikeupdate[.]com
    crowdstrikebsod[.]com
    www.crowdstrike0day[.]com
    www.fix-crowdstrike-bsod[.]com
    crowdstrikeoutage[.]info
    www.microsoftcrowdstrike[.]com
    crowdstrikeodayl[.]com
    crowdstrike[.]buzz
    www.crowdstriketoken[.]com
    www.crowdstrikefix[.]com
    fix-crowdstrike-apocalypse[.]com
    microsoftcrowdstrike[.]com
    crowdstrikedoomsday[.]com
    crowdstrikedown[.]com
    whatiscrowdstrike[.]com
    crowdstrike-helpdesk[.]com
    crowdstrikefix[.]com
    fix-crowdstrike-bsod[.]com
    crowdstrikedown[.]site
    crowdstuck[.]org
    crowdfalcon-immed-update[.]com
    crowdstriketoken[.]com
    crowdstrikeclaim[.]com
    crowdstrikeblueteam[.]com
    crowdstrikefix[.]zip
    crowdstrikereport[.]com

    APT41 Saldırıları Türkiye’yi de Hedef Alıyor

    Çinli tehdit gruplarından biri olan APT41, küresel nakliye ve lojistik, medya ve eğlence, teknoloji ve otomotiv endüstrileri de dahil olmak üzere birçok kilit sektördeki kuruluşları hedef alarak, süreklilik gösteren saldırılar ile siber casusluk kampanyası yürütüyor.

    Gelişmiş sürekli tehdit (APT) aktörü, yeni saldırı kampanyasını 2023 yılının başlarında başlatmış gibi görünüyor. O zamandan beri grup, birçok kurbanın ağlarına başarılı bir şekilde sızdı ve bu ağlara sahiplerince tespit edilemeyen uzun süreli izinsiz erişimini sürdürdü. Etkilenen kuruluşların çoğu Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Tayvan, Tayland ve Türkiye'de bulunuyor.

    APT41, 2012'den bu yana küresel çapta siber casusluk, tedarik zinciri saldırıları ve finansal motivasyonlu saldırılar gibi siber suçlara yönelen ve Çin merkezli olan tehdit aktörlerini kapsayan bir terimdir. Yıllar içinde güvenlik araştırmacıları, APT41 kollektifine dahil olan Wicked Panda, Winnti, Suckfly ve Barium gibi birçok alt grubu tanımladı. Bu gruplar, ABD kuruluşları ve dünya çapındaki diğer varlıklardan Çin hükümeti adına ticari sırları, fikri mülkiyetleri, sağlıkla ilgili verileri ve diğer hassas bilgileri çaldı. 2020 yılında ABD hükümeti, dünya genelinde 100'den fazla şirkete yapılan saldırılara katıldıkları veya katkıda bulundukları gerekçesiyle APT41'in beş üyesini suçladı. Ancak bu suçlamalar, grubun faaliyetlerini şimdiye kadar caydırmak için pek bir işe yaramadı.
     
    APT41'in Saldırdığı Sektörler ve Yaygın Coğrafi Etkisi

    Nakliye ve lojistik sektöründe hedeflenen kuruluşların neredeyse tamamı Orta Doğu ve Avrupa'da bulunurken, medya ve eğlence sektöründe hedeflenen tüm kuruluşlar Asya'da yer almaktadır. Nakliye ve lojistik sektöründeki birçok kurban, aynı sektördeki büyük çok uluslu şirketlerin yan kuruluşları veya bağlı kuruluşları olarak birçok kıtada operasyonlara sahiptir.

    Özel Siber Casusluk Araçları

    Araştırmacılar ayrıca APT41 aktörlerinin devam eden saldırı kampanyasında kötü amaçlı yazılım yüklemek, arka kapılar oluşturmak, ele geçirilen ağlarda yatay hareket etmek ve verileri dışarı çıkarmak için bir dizi özel araç kullandığını gözlemledi. Araçlar, AntsWord ve BlueBeam adlı iki web kabuğu içeriyor ve tehdit aktörü, bu araçları kullanarak DustPan adlı bir yükleyiciyi indiriyor ve bu yükleyici, kurban sistemlerinde Beacon sonrası uzlaşma aracını yüklemeye çalışıyor.
     
    APT41 aktörlerinin şu an etkili bir şekilde kullandığı diğer araçlar arasında Oracle Veritabanlarından veri kopyalamak için SQLULDR2 adlı kötü amaçlı yazılım ve ele geçirilen ağdan büyük miktarda veriyi analiz etmek için bir OneDrive hesabına dışarı çıkarmak üzere PineGrove adlı kötü amaçlı yazılım da yer alıyor.
     
    Araştırmacılar şu ana kadar, APT41'in mevcut saldırı kampanyasında saldırılarını herhangi bir şekilde paraya çevirmeye çalıştığına dair hiçbir kanıt bulamadı. Ancak, uzlaşma sonrası faaliyetler hakkında tam bir bilgiye sahip olmadıklarını ve bu yüzden kesin olarak söyleyemeyeceklerini de eklediler.

    Bu ve benzeri zafiyetlere karşı korunmasız kalmamak ve bunlardan etkilenmemek için size en yeni çözümümüzü öneriyoruz; yeni ZTNA çözümümüz TINA ISOLATOR ile ilgili detaylı bilgi ve sunum için bizi arayın.

    Bizi arayın: 0216 450 25 94
    [email protected]

    SolarWinds 'de Kritik Zafiyetler

    SolarWinds, Access Rights Manager (ARM) yazılımında uzaktan kod yürütme (RCE) olanağı sağlayan altı güvenlik açığı da dahil olmak üzere sekiz kritik güvenlik açığını giderdi.

    Uzaktan kod yürütme güvenlik açıkları (CVE-2024-23469, CVE-2024-23466, CVE-2024-23467, CVE-2024-28074, CVE-2024-23471 ve CVE-2024-23470) saldırganların ayrıcalık olmadan, sistem ayrıcalıklarıyla veya ayrıcalıksız olarak hatasız sistemlerde kod veya komut yürütmesine olanak tanır.
     
    Şirket ayrıca, kimliği doğrulanmamış kullanıcıların keyfi dosya silme işlemi yapmasına ve kısıtlı dizinlerin dışındaki dosya veya klasörlere erişerek hassas bilgilere ulaşmasına izin veren üç kritik dizin geçişi hatasını (CVE-2024-23475 ve CVE-2024-23472) da yamaladı.
     
    Buna ek olarak, kimliği doğrulanmamış kötü niyetli aktörlerin Active Directory ortamında etki alanı yöneticisi erişimi kazanmasına olanak tanıyabilecek yüksek derecede bir kimlik doğrulama atlama açığını (CVE-2024-23465) da düzeltti.

    SolarWinds, bu açıkları Access Rights Manager 2024.3'te yamaladı ve bu sürümü hata ve güvenlik düzeltmeleriyle yayınlandı.

    Şirket, bu hatalar için konsept kanıtı (proof-of-concept) istismarlarının doğada bulunup bulunmadığını veya bu hatalardan herhangi birinin saldırılarda kullanılıp kullanılmadığını henüz açıklamadı.

    CVE-ID  Güvenlik Açığı Başlığı

    CVE-2024-23469  SolarWinds ARM Tehlikeli Yöntem Uzaktan Kod Yürütme
    CVE-2024-23466  SolarWinds ARM Dizin Geçişi Uzaktan Kod Yürütme Güvenlik Açığı
    CVE-2024-23467  SolarWinds ARM Dizin Geçişi Uzaktan Kod Yürütme Güvenlik Açığı
    CVE-2024-28074  SolarWinds ARM İçsel Serileştirme Uzaktan Kod Yürütme Güvenlik Açığı
    CVE-2024-23471  SolarWinds ARM CreateFile Dizin Geçişi Uzaktan Kod Yürütme Güvenlik Açığı
    CVE-2024-23470  SolarWinds ARM UserScriptHumster Tehlikeli Yöntem RCE Güvenlik Açığı
    CVE-2024-23475  SolarWinds ARM Dizin Geçişi ve Bilgi Açığa Çıkma Güvenlik Açığı
    CVE-2024-23472  SolarWinds ARM Dizin Geçişi Keyfi Dosya Silme ve Bilgi Açığa Çıkma
    CVE-2024-23465  SolarWinds ARM ChangeHumster Tehlikeli Yöntem Kimlik Doğrulama Atlama

    Şubat ayında şirket, Access Rights Manager (ARM) çözümünde üçü kritik olarak değerlendirilen ve kimliği doğrulanmamış istismara izin veren beş RCE güvenlik açığını yamaladı.

    Dört yıl önce SolarWinds'in iç sistemleri, Rus APT29 hacker grubu tarafından ihlal edildi. Tehdit grubu, Mart 2020 ile Haziran 2020 arasında müşteriler tarafından indirilen Orion BT yönetim platformu sürümlerine kötü amaçlı kod enjekte etti.

    O zamanlar dünya çapında 300.000'den fazla müşteriye hizmet veren SolarWinds, Apple, Google ve Amazon gibi yüksek profilli teknoloji şirketleri ve ABD Askeriyesi, Pentagon, Dışişleri Bakanlığı, NASA, NSA, Posta Servisi, NOAA, Adalet Bakanlığı ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Ofisi gibi devlet kuruluşları da dahil olmak üzere Fortune 500 şirketlerinin %96'sına hizmet veriyordu.
     
    Ancak, Rus devlet hackerları trojanlı güncellemeleri binlerce sisteme Sunburst arka kapısını dağıtmak için kullansa da, yalnızca çok daha küçük bir SolarWinds müşteri grubunu daha fazla istismar için hedef aldılar.
     
    Tedarik zinciri saldırısı ortaya çıktıktan sonra, birden fazla ABD hükümet kurumu kampanyada ağlarının ihlal edildiğini doğruladı. Bunlar arasında Dışişleri Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı, Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi (NTIA), Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi yer alıyordu.
     
    Nisan 2021'de ABD hükümeti, 2020 SolarWinds saldırısını düzenlemekle Rusya Dış İstihbarat Servisi'ni (SVR) resmen suçladı ve Ekim 2023'te ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), SolarWinds'i saldırıdan önce yatırımcılara siber güvenlik savunma sorunlarını bildirmediği için suçladı.

    Juniper 'de Kritik Zafiyetler

    Juniper Networks, Session Smart Router (SSR)Session Smart Conductor ve WAN Assurance Router ürünlerinde kimlik doğrulama atlamasına yol açan en yüksek seviyeli güvenlik açığını gidermek için acil bir güncelleme yayınladı.
     
    Güvenlik sorunu CVE-2024-2973 olarak izleniyor, bu açık ile bir saldırgan bu açığı kullanarak cihazın tam kontrolünü ele geçirebilir.
     
    "Redundant peer ile çalışan Juniper Networks Session Smart Router veya Conductor'daki Kimlik Doğrulama Atlaması (Authentication Bypass) kullanarak Alternatif Bir Yol veya Kanal ile bir ağ tabanlı saldırganın kimlik doğrulamayı atlamasına ve cihazın tam kontrolünü ele geçirmesine olanak tanır" şeklinde açıklanıyor.
     
    Juniper güvenlik danışmanlığında, "Yalnızca yüksek kullanılabilirlikli redundant konfigürasyonlarda çalışan Router veya Conductor'lar bu güvenlik açığından etkilenmektedir" diye belirtiyor.

    Bu açıklık büyük kurumsal ortamlarda, veri merkezleri, telekomünikasyon, e-ticaret ve hükümet veya kamu hizmetleri de dahil olmak üzere, görevi açısından kritik olan ağ altyapılarında yaygın bir konfigürasyon olmasından sorunu oldukça yaygın hale getirir.
     
    CVE-2024-2973 tarafından etkilenen ürün sürümleri:
     
    Session Smart Router & Conductor:
    5.6.15'ten önceki tüm sürümler
    6.0 sürümlerinden 6.1.9-lts'den önce
    6.2 sürümlerinden 6.2.5-sts'den önce
     
    WAN Assurance Router:
    6.0 sürümlerinden 6.1.9-lts'den önce
    6.2 sürümlerinden 6.2.5-sts'den önce
    Session Smart Router için güvenlik güncellemeleri 5.6.15, 6.1.9-lts ve 6.2.5-sts sürümlerinde mevcuttur.
     
    WAN Assurance Routers, Mist Cloud'a bağlı olduğunda otomatik olarak yamalanır, ancak Yüksek Kullanılabilirlik kümelerinin yöneticilerinin SSR-6.1.9 veya SSR-6.2.5'e yükseltme yapmaları gerekmektedir.
     
    Juniper ayrıca, Conductor düğümlerini yükseltmenin bağlı yönlendiricilere otomatik olarak düzeltmeyi uygulamak için yeterli olduğunu, ancak yönlendiricilerin yine de mevcut en son sürüme yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor.

    Bu güvenlik açığı için herhangi bir geçici çözüm mevcut değildir ve önerilen eylem, mevcut düzeltmeleri uygulamakla sınırlıdır.
     
    Juniper'e yönelik saldırılar

    Juniper ürünleri, kritik ve değerli ortamlarda sıklıkla karşılaşıldıkları için hackerlar için cazip bir hedeftir. Geçen yıl, Juniper EX anahtarları ve SRX güvenlik duvarları, dört güvenlik açığını içeren bir istismar zinciri yoluyla hedef alındı ve üretici ilgili bülteni yayınladıktan bir hafta sonra kötü niyetli faaliyetler gözlemlendi.

    Cisco 'da Kritik Zafiyetler

    Cisco NX-OS Yazılımının Komut Satırı Arayüzü (CLI) içindeki kritik bir güvenlik açığı şu anda aktif olarak istismar edilmekte olup, saldırganların etkilenen cihazlarda kök kullanıcı olarak keyfi komutlar çalıştırmasına olanak tanımaktadır.
     
    CVE-2024-20399 olarak tanımlanan bu sıfır gün açığı, özellikle Cisco’nun Nexus ve MDS serisi anahtarlarını kullanan kuruluşlar için önemli bir ağ güvenliği tehdidi oluşturmaktadır.
     
    Güvenlik açığı, belirli yapılandırma CLI komutlarına geçirilen argümanların yetersiz doğrulanmasından kaynaklanmaktadır. Yönetici kimlik bilgilerine sahip kimliği doğrulanmış, yerel bir saldırgan, etkilenen bir yapılandırma CLI komutuna argüman olarak özel hazırlanmış bir girdi sağlayarak bu açığı istismar edebilir. Başarılı istismar, saldırgana kök ayrıcalıkları kazandırarak temel işletim sistemi üzerinde keyfi komutlar çalıştırma yeteneği sağlar.
     
    Etkilenen Ürünler

    Cisco NX-OS Yazılımının savunmasız bir sürümünü çalıştırıyorsa, aşağıdaki Cisco ürünleri etkilenir:
     
    MDS 9000 Serisi Çok Katmanlı Anahtarlar
    Nexus 3000 Serisi Anahtarlar
    Nexus 5500 Platform Anahtarları
    Nexus 5600 Platform Anahtarları
    Nexus 6000 Serisi Anahtarlar
    Nexus 7000 Serisi Anahtarlar
    Nexus 9000 Serisi Anahtarlar, bağımsız NX-OS modunda

    Özellikle, Nexus 3000 ve Nexus 9000 serisinin belirli modelleri, Cisco NX-OS Yazılımı sürümleri 9.3(5) ve sonrası çalıştırıyorsa etkilenmez. Ancak N3K-C3264C-E ve N9K-C92348GC-X modelleri gibi bazı modellerin, sürüm 10.4.3 ve sonrasına güncellenmesi gerekmektedir.
     
    İstismar ve Azaltma

    Kötü amaçlı yazılım, uzaktan bağlantı, dosya yükleme ve sistem syslog mesajlarını tetiklemeden kötü amaçlı kod çalıştırma olanağı sağlar, böylece saldırıyı gizler.
     
    Cisco, bu güvenlik açığını gidermek için yazılım güncellemeleri yayınladı. Ancak, herhangi bir geçici çözüm mevcut değildir.
     
    Yöneticilerin güncellemeleri derhal uygulamaları ve olası riskleri azaltmak için network-admin ve vdc-admin gibi yönetici kullanıcıların kimlik bilgilerini düzenli olarak izlemeleri ve değiştirmeleri tavsiye edilir.
     
    Cisco, etkileşimli yazılım güncellemelerini belirlemek ve uygun yazılım güncellemelerini bulmak için Cisco Software Checker aracını sağlamakta. Bu araç, etkilenmiş yazılım sürümlerini ve en erken düzeltme sürümlerini belirlemeye yardımcı olmakta. Yöneticiler, bu araca Cisco Software Checker sayfasından erişebilirler.

    Ve Tüm Bu Siber Saldırılara Karşı
    TINA Çözümlerimiz;

    Bültenimizde yer alan haberlerdeki problemlerin temel çözümü olarak geliştirdiğimiz son teknolojimizle tanıştınız mı?


    Uzaktan erişim gereksinimlerinizin sonucunda ortaya çıkan risklerinizi sıfıra kadar indiren, ek bir güvenlik katmanı olarak esnek erişim kontrolünü sağlayan son ZTNA teknolojimizi tanımanızı isteriz.

    Bizi arayın: 0216 450 25 94
    [email protected]

    En son TINA teknolojimiz ile sunucularınızı, hatta firewall'unuzu dahi korumaya alan, en çok korktuğunuz tehditlere kökünden çözüm sunan çalışmalarımızı ve mevcut Advanced Threat Protection ürünlerimizi sizinle paylaşmamız için ONLINE TANITIM talebinizi buradan da başlatabilirsiniz.

    01 Temmuz 2024

    Siber Güvenlik Bülteni - Haziran 2024

     

    Bültenimizin Haziran Ayı konu başlıkları; 
      • Fortinet, FortiOS Zafiyeti
      • VMware, Kritik vCenter RCE Zafiyeti
      • Botnet, Zyxel NAS Zafiyetini Kullanıyor
      • İngiltere'de Sağlık Sektörüne Fidye Yazılımı Saldırısı

      Fortinet, FortiOS Zafiyeti

      Fortinet, FortiOS'un komut satırı yorumlayıcısında çoklu yığın tabanlı arabellek taşması güvenlik açıklarını (CVE-2024-23110) açıkladı.

      Etkilenen Sürümler ve Çözümler

      Bu güvenlik açıkları, FortiOS'un çeşitli sürümlerini etkilemektedir.
      • FortiOS 7.4: 7.4.0 ile 7.4.2 sürümleri etkilenmiştir. Kullanıcılar 7.4.3 veya üstü sürüme yükseltmelidir.
      • FortiOS 7.2: 7.2.0 ile 7.2.6 sürümleri etkilenmiştir. Kullanıcılar 7.2.7 veya üstü sürüme yükseltmelidir.
      • FortiOS 7.0: 7.0.0 ile 7.0.13 sürümleri etkilenmiştir. Kullanıcılar 7.0.14 veya üstü sürüme yükseltmelidir.
      • FortiOS 6.4: 6.4.0 ile 6.4.14 sürümleri etkilenmiştir. Kullanıcılar 6.4.15 veya üstü sürüme yükseltmelidir.
      • FortiOS 6.2: 6.2.0 ile 6.2.15 sürümleri etkilenmiştir. Kullanıcılar 6.2.16 veya üstü sürüme yükseltmelidir.
      • FortiOS 6.0: Tüm sürümler etkilenmiştir. Kullanıcılar sabit bir sürüme geçmelidir.

      Fortinet, sabit sürümlere sorunsuz geçiş sağlamak için yükseltme yolu aracını kullanmayı önermektedir. Araca Fortinet'in Yükseltme Yolu Aracı'ndan erişilebilir.

      Bu güvenlik açıkları, FortiOS komut satırı yorumlayıcısındaki komut satırı argümanlarının hatalı işlenmesinden kaynaklanmaktadır.

      Kimliği doğrulanmış bir saldırgan, özel olarak hazırlanmış komut satırı argümanları göndererek bu güvenlik açıklarından yararlanabilir ve yetkisiz kod veya komut çalıştırabilir.

      Önleme ve Öneriler

      Fortinet, etkilenen tüm FortiOS sürümlerini kullanan kullanıcıların riskten korunmak için mümkün olan en kısa sürede önerilen sürümlere yükseltmelerini tavsiye eder.

      Kullanıcılar ayrıca, komut satırı arayüzüne erişimi güvenilir kullanıcılarla sınırlandırmak ve olağandışı etkinlikleri izlemek gibi ağ güvenliği için en iyi uygulamaları takip etmelidir.

      FortiGate cihazınıza giriş yaparak mevcut FortiOS sürümünü kontrol edin.

      Yükseltme Yolu Aracını Kullanma

      Yükseltme Yolu Aracına Erişme: Fortinet’in Yükseltme Yolu Aracı’nı ziyaret edin.
      Ürün ve Sürümleri Seçme: Mevcut FortiGate ürününüzü, mevcut FortiOS sürümünüzü ve hedef FortiOS sürümünü seçin.
      Önerilen Yolu Takip Edin: Araç, önerilen bir yükseltme yolu sağlayacaktır. Gerekirse tüm ara yazılım sürümlerini indirin.

      UYARI: Şubat ayından bu yana Hollanda askeri istihbarat servisi, Çinli tehdit grubunun 2022 ve 2023 yıllarında dünya çapında en az 20.000 FortiGate sistemine erişim elde ettiğini keşfetti; bu, Fortinet'in CVE-2022-42475 güvenlik açığını açıklamasından en az iki ay önceydi.

      Eğer sistemlerinizde güvenlik yamalarınızı yapmadıysanız veya TINA ISOLATOR kullanmıyorsanız bu tür zafiyetlere karşı savunmasız olduğunuzu unutmayın.

      Bu ve benzeri zafiyetlere karşı korunmasız kalmamak ve bunlardan etkilenmemek için size en yeni çözümümüzü öneriyoruz; yeni ZTNA çözümümüz TINA ISOLATOR ile ilgili detaylı bilgi ve sunum için bizi arayın.

      Bizi arayın: 0216 450 25 94
      [email protected]

      VMware, Kritik vCenter RCE Zafiyeti

      VMware, vCenter Server'da uzaktan kod yürütme ve yerel ayrıcalık yükseltme kusurlarını içeren kritik güvenlik açıklarını ele alan bir güvenlik danışma belgesi yayınladı.

      Üretici CVE-2024-37079CVE-2024-37080CVE-2024-37081 olarak adlandırılan üç güvenlik açığı için düzeltmeler yayınladı ve özet olarak şunları içerir:

      CVE-2024-37079: vCenter Server'ın DCERPC protokolünün uygulanmasında bir yığın taşması güvenlik açığı. Ağ erişimine sahip kötü niyetli bir aktörün özel olarak hazırlanmış paketler göndermesine olanak tanır ve potansiyel olarak uzaktan kod yürütmeye yol açabilir. (CVSS v3.1 puanı: 9.8 “kritik”)

      CVE-2024-37080: vCenter Server'ın DCERPC protokolünde başka bir yığın taşması güvenlik açığı. CVE-2024-37079'a benzer şekilde, bir saldırganın özel olarak hazırlanmış paketler göndererek yığın taşmasını istismar etmesine ve potansiyel olarak uzaktan kod yürütmeye neden olabilir. (CVSS v3.1 puanı: 9.8 “kritik”)

      CVE-2024-37081: vCenter Server'da sudo'nun yanlış yapılandırılmasından kaynaklanan bu güvenlik açığı, kimliği doğrulanmış yerel bir kullanıcının bu kusuru kullanarak vCenter Server Appliance'da root ayrıcalıklarına yükseltilmiş yetkilerle erişim sağlamasına izin verir. (CVSS v3.1 puanı: 7.8 “yüksek”)

      Yukarıdaki kusurlar VMware vCenter Server sürümleri 7.0 ve 8.0 ile VMware Cloud Foundation sürümleri 4.x ve 5.x'i etkilemektedir.

      VMware vCenter Server 8.0 U2d, 8.0 U1e ve 7.0 U3r sürümlerinde güvenlik güncellemeleri yayınlanmıştır. Cloud Foundation için yamalar KB88287 aracılığıyla sağlanmıştır.

      Üretici, vCenter Server'ı güncellemenin çalışan iş yüklerini veya sanal makineleri etkilemeyeceğini, ancak güncelleme sırasında vSphere Client ve diğer yönetim arayüzlerinde geçici bir kullanılabilirlik kesintisi yaşanabileceğini belirtiyor..

      Üretici, bu güvenlik açıkları için ürün içinde uygulanabilir bir geçici çözüm veya azaltma yöntemi bulunmadığını, bu nedenle önerilen çözümün mümkün olan en kısa sürede güncellemelerin uygulanması olduğunu belirtiyor.

      VMware, güvenlik bülteninde henüz zafiyetlerin aktif olarak kullanıldığına dair herhangi bir tespit olmadığını belirtiyor. Ancak, vCenter kusurlarının açıklanması durumunda tehdit aktörleri tarafından hedef alınması yaygın bir durum olduğundan, yöneticilerin güncellemeleri mümkün olan en kısa sürede uygulamaları gerekmektedir.
       

      Bu ve benzeri zafiyetlere karşı korunmasız kalmamak ve bunlardan etkilenmemek için size en yeni çözümümüzü öneriyoruz; yeni ZTNA çözümümüz TINA ISOLATOR ile ilgili detaylı bilgi ve sunum için bizi arayın.

      Bizi arayın: 0216 450 25 94
      [email protected]

      Botnet, Zyxel NAS Zafiyetini Kullanıyor

      Shadowserver Foundation, kullanımdan kaldırılmış Zyxel NAS cihazlarında yeni açıklanan kritik seviyedeki bir güvenlik açığının botnet saldırılarında zaten istismar edildiği konusunda uyarıyor.

      CVE-2024-29973 olarak izlenen bu sorun, kimlik doğrulama gerektirmeden uzaktan istismar edilebilen bir kod enjeksiyon kusuru olarak tanımlanıyor. Geçen yıl, benzer bir kod enjeksiyon hatası olan CVE-2023-27992'yi yamaladığında ortaya çıkmıştı.

      Bu güvenlik açığını keşfeden ve bildiren uzmanlar, "Bu güvenlik açığını yamalarken, eski yöntemleri kullanan yeni bir uç nokta eklediler ve bunu yaparken, önceki hataların aynısını uyguladılar" şeklinde açıklama yapıyorlar.

      Araştırmacıya göre, bir saldırgan, uzaktan kod yürütme amacıyla bu güvenlik açığını istismar etmek için savunmasız bir cihaza özel olarak hazırlanmış HTTP POST istekleri gönderebilir.

      Geçen hafta sonunda, Shadowserver Foundation, bu güvenlik açığını hedef alan ilk istismar girişimlerini Mirai benzeri bir botnet tarafından görmeye başladığını açıkladı. Bu kusuru hedef alan teknik detaylar ve kavram kanıtı (PoC) kodu halka açık olarak mevcut.

      Zyxel, Haziran ayı başlarında CVE-2024-29973 ve diğer üç hata için yamalar yayınladı, ancak etkilenen ürünler olan NAS326 ve NAS542'nin Aralık 2023'te kullanımdan kaldırıldığını belirtti.

      Şirket, "CVE-2024-29972CVE-2024-29973 ve CVE-2024-29974 güvenlik açıklarının kritik seviye olması nedeniyle, Zyxel bu ürünlerin güvenlik desteğinin sona ermesine rağmen, uzatılmış destek alan müşteriler için yamalar sunmuştur" diye uyardı.

      NAS326 cihazları için V5.21(AAZF.17)C0 firmware sürümü bu kusurları çözerken, NAS542 ürünleri için Zyxel, hataları V5.21(ABAG.14)C0 firmware sürümünde ele aldı.

      Kullanıcılara cihazlarını mümkün olan en kısa sürede güncellemeleri ve desteklenen ürünlerle değiştirmeyi düşünmeleri tavsiye edilir. Botnet operatörleri de dahil olmak üzere tehdit aktörlerinin, yamaların yayınlandığı ürünlerindeki güvenlik açıklarını hedef aldığı bilinmektedir.

      İngiltere'de Sağlık Sektörüne Fidye Yazılımı Saldırısı

      İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS England), Synnovis'teki fidye yazılım saldırısının Londra'daki birçok hastaneyi etkilediğini ve planlı ameliyatların iptal edilmesine neden olduğunu doğruladı. Şirket, fidye yazılım saldırısının kurbanı olduğunu ve NHS uzmanlarının yardımıyla güvenlik ihlalini araştırdıklarını açıkladı.

      İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS England), Synnovis'e yapılan fidye yazılım saldırısının Londra'daki birçok hastaneyi etkilediğini ve 800'den fazla planlı ameliyat ile 700 ayakta tedavi randevusunun iptal edilmesine neden olduğunu doğruladı. Saldırı, Guy’s and St Thomas’ ve King’s College Hospital NHS Foundation Trust'larının yanı sıra güneydoğu Londra'daki birinci basamak sağlık hizmetlerini de olumsuz etkiledi.

      Saldırının arkasında Qilin fidye grubunun olduğundan şüpheleniliyor. Synnovis, saldırı sonrası sistemlerini kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor, ancak tam iyileşme zaman alacak ve bu süreçte testlerin ve randevuların yeniden planlanması gerekecek.

      NHS, kan eşleştirme testlerindeki aksaklıklar nedeniyle O tipi kan bağışları için acil bir çağrı yaptı. O Negatif ve O Pozitif kanın kullanımı artırılmış durumda, bu nedenle bağışçılardan kan vermeleri isteniyor. O Negatif kan, acil durumlarda evrensel olarak kullanılabilir ve bu nedenle kritik öneme sahip.

      Ve Tüm Bu Siber Saldırılara Karşı
      TINA Çözümlerimiz;

      Bültenimizde yer alan haberlerdeki problemlerin temel çözümü olarak geliştirdiğimiz son teknolojimizle tanıştınız mı?


      Uzaktan erişim gereksinimlerinizin sonucunda ortaya çıkan risklerinizi sıfıra kadar indiren, ek bir güvenlik katmanı olarak esnek erişim kontrolünü sağlayan son ZTNA teknolojimizi tanımanızı isteriz.

      Bizi arayın: 0216 450 25 94
      [email protected]

      En son TINA teknolojimiz ile sunucularınızı, hatta firewall'unuzu dahi korumaya alan, en çok korktuğunuz tehditlere kökünden çözüm sunan çalışmalarımızı ve mevcut Advanced Threat Protection ürünlerimizi sizinle paylaşmamız için ONLINE TANITIM talebinizi buradan da başlatabilirsiniz.

      Popüler Yayınlar